Pěstujte si vlastní křupavou šruchu zelnou!

Šrucha Zelná Pěstování

Šrucha zelná: vitamínová bomba

Šrucha zelná je nenáročná rostlina, která se odvděčí bohatou úrodou plnou vitamínů a minerálů. Pěstování šruchy zvládne i úplný začátečník a radost ze zdravé domácí zeleniny si tak může dopřát opravdu každý. Stačí jen slunné stanoviště a kvalitní, propustná půda. Semínka šruchy se vysévají od března do srpna přímo na záhon a již po pár týdnech se můžete těšit na první sklizeň.

Šrucha roste velmi rychle a je odolná vůči chladu, takže si na čerstvých listech můžete pochutnávat od jara až do podzimu. Pro dosažení bohaté sklizně je vhodné rostliny pravidelně zalévat a přihnojovat. Šrucha zelná je skvělým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové a železa. Její mírně pikantní chuť osvěží saláty, pomazánky i polévky. Pěstováním šruchy zlepšíte svůj jídelníček a zároveň si vypěstujete vlastní, zdravou zeleninu bez zbytečné chemie.

Výběr odrůdy a stanoviště

Šrucha zelná, nenáročná a odolná zelenina, se s oblibou pěstuje pro své lahodné listy s jemně pikantní chutí. Výběr správné odrůdy a vhodného stanoviště je klíčem k bohaté sklizni. Na trhu je k dostání široká škála odrůd šruchy zelné, od raných až po pozdní, s listy hladkými či kadeřavými, v různých odstínech zelené. Pro začátečníky jsou ideální rané odrůdy, které potěší rychlým růstem a brzkou sklizní. Naopak pozdní odrůdy se vyznačují delší vegetační dobou a možností sklizně až do pozdního podzimu. Šrucha zelná preferuje slunné stanoviště s dobře propustnou, humózní půdou. Dařit se jí bude i v polostínu, nicméně na slunci dosáhnete výraznější chuti a větší úrody. Před samotným výsevem je vhodné půdu obohatit kompostem, čímž zajistíte rostlinám dostatek živin pro zdravý růst. Správná volba odrůdy a stanoviště vám zaručí bohatou úrodu křehkých a chutných listů, které zpestří váš jídelníček po celou sezónu.

Příprava půdy a výsev

Šrucha zelná, nenáročná a odolná zelenina, se spokojí s minimem péče a odmění vás bohatou úrodou plnou vitamínů a minerálů. Příprava půdy pro výsev je snadná – stačí zvolit slunné stanoviště a půdu zbavit plevele. Prospěšné je zapravení kompostu pro zajištění dostatku živin. Semínka šruchy se vysévají přímo na záhon od března do srpna, a to do řádků vzdálených asi 20 cm. Pravidelnou zálivkou, zvláště v období sucha, podpoříte rychlý růst a bohatou násadu listů. Již za 4-6 týdnů od výsevu se můžete těšit na první sklizeň křehkých a šťavnatých listů. Šrucha zelná je skvělým příkladem toho, že i s minimální námahou si můžeme vypěstovat vlastní, zdravou a chutnou zeleninu.

Vlastnost Šrucha zelná
Náročnost pěstování Nízká
Doba klíčení (dny) 7-14
Doba sklizně (od výsevu) 6-8 týdnů

Zalévání a hnojení šruchy

Šrucha zelná, tato nenáročná kráska, si zaslouží naši pozornost nejen pro svůj exotický vzhled, ale i pro minimální nároky na péči. Zalévání je klíčem k bohatým a šťavnatým listům. Pravidelná zálivka, zvláště v horkých letních dnech, zaručí, že se rostlina bude krásně vyvíjet. Půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Pro zdravý růst a zářivé barvy listů je vhodné šruchu přihnojovat. Postačí běžné tekuté hnojivo pro rostliny, a to jednou za dva týdny. Výsledkem vaší péče budou silné rostliny s masitými listy, které budou ozdobou vaší zahrady. Šrucha zelná je skvělou volbou pro začátečníky i zkušené pěstitele, kteří hledají nenáročnou a přitom atraktivní rostlinu.

Sklizeň a využití v kuchyni

Šrucha zelná je vděčná i pro svou nenáročnost při sklizni. Mladé listy můžete začít sbírat už za pár týdnů od výsevu, a to postupným odštipováním. Nebojte se rostlinu pravidelně zaštipovat, podpoříte tím její růst a zajistíte si stálý přísun čerstvých lístků po dlouhou dobu, a to až do prvních mrazů. Chuť šruchy zelné je příjemně pikantní a osvěžující, s jemnými oříškovými tóny. V kuchyni nachází široké uplatnění – výborná je v čerstvých salátech, dodá jim na pikantnosti a svěžesti. Můžete ji přidat do smoothie, kde příjemně doplní ovocné chutě. Šrucha zelná je skvělá i tepelně upravená – lehce podušená na másle s česnekem poslouží jako chutná příloha k masu nebo rybám. Fantazii se meze nekladou, experimentujte a objevte lahodné recepty s touto všestrannou zeleninou.

Šrucha zelná, nenáročná kráska našich zahrádek, se odmění bohatou úrodou i za minimální péči. Stačí jí slunné stanoviště a pravidelná zálivka, aby zdobila váš stůl od jara do podzimu.

Božena Černá

Škůdci a choroby šruchy

Pěstování šruchy zelné je obecně bezproblémové a odolné, ale i tak se můžete setkat s několika škůdci a chorobami. Mezi nejčastější patří dřepčíci, kteří na listech vytváří drobné dírky. Naštěstí existuje jednoduchá pomoc - stačí rostliny zakrýt netkanou textilií a dřepčíci se k nim nedostanou. Mšice zase šruchu oslabují sáním šťávy z listů. I s nimi si ale snadno poradíte - zkuste rostliny osprchovat proudem vody nebo použijte mýdlový roztok. Co se týče chorob, šrucha může být náchylná k padlí. Prevencí je vzdušné stanoviště a nepřehnojování dusíkem. V případě napadení lze použít postřiky z výluhu z přesličky. Pěstování šruchy zelné je s trochou péče a pozornosti opravdu jednoduché a odměnou vám budou chutné a zdravé listy plné vitamínů.

šrucha zelná pěstování

Tipy pro pěstování v nádobách

Pěstování šruchy zelné v nádobách je skvělý způsob, jak si užít tuto chutnou a zdravou zeleninu i na menším prostoru, jako je balkon nebo terasa. Šrucha je nenáročná rostlina, a tak i začátečníci mohou dosáhnout skvělých výsledků. Zvolte si nádobu o objemu alespoň 10 litrů s dostatečnými drenážními otvory. Šrucha má ráda slunná stanoviště, ale zvládne i polostín. Pravidelná zálivka je důležitá, ale nenechávejte rostlinu stát ve vodě. Pro bohatší úrodu je vhodné šruchu přihnojovat jednou za 14 dní hnojivem na listovou zeleninu. Sklízet můžete mladé listy postupně, jakmile dorostou do požadované velikosti. Čerstvě natrhané lístky jsou skvělým zpestřením salátů, pomazánek nebo sendvičů. Pěstováním šruchy v nádobách si tak snadno a rychle vypěstujete vlastní vitamíny přímo na dosah ruky.

Uskladnění šruchy zelné

Po sklizni vaší úrody šruchy zelné přichází ta sladká odměna – užít si plody vaší práce! Ať už jste zkušený pěstitel, nebo jste se do pěstování šruchy zelné pustili teprve letos, správné uskladnění zajistí, že si na lahodné a zdravé zelenině pochutnáte co nejdéle. Šrucha zelná je poměrně nenáročná na skladování. Po sklizni odstraňte listy, které nejsou v perfektní kondici a zbylé, zdravé listy, uložte do perforovaného sáčku. Takto uskladněná šrucha vám v lednici vydrží čerstvá a křupavá až dva týdny. Pro delší uchování můžete šruchu zelénou zamrazit. Blanšírujte ji pár minut ve vroucí vodě, prudce zchlaďte a poté nechte důkladně okapat. Šruchu rozdělte do porcí a uložte do mrazáku. Zamražená šrucha zelná si uchová své skvělé vlastnosti po dobu až 12 měsíců, takže si na ní můžete pochutnat i mimo sezónu. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, věřte, že vám vaše úroda šruchy zelné přinese spoustu kulinářských zážitků.

Zajímavosti o šruše zelné

Šrucha zelná, nenáročná listová zelenina, skrývá v sobě překvapivé bohatství. Její pěstování zvládne i úplný začátečník a odměnou mu bude chutná a zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů. Šrucha je skvělým zdrojem vitamínu C, důležitého pro imunitu, a obsahuje i antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Pěstovat ji můžeme prakticky kdekoliv – na záhoně, v květináči na balkoně, a dokonce i v truhlíku za oknem. Semínka šruchy klíčí velmi rychle a rostlina je odolná vůči chladu, takže si na čerstvých listech můžeme pochutnávat od jara až do podzimu. Stačí jen zajistit dostatečnou zálivku a slunečné stanoviště. Šrucha zelná je všestranným pomocníkem v kuchyni. Její mírně nahořklá chuť skvěle doplní saláty, pomazánky, sendviče i teplé pokrmy. Můžeme ji přidat do smoothie, připravit z ní chutnou polévku nebo ji použít jako ozdobu. Inspirujte se a objevte kouzlo této nenáročné a zdravé zeleniny!

Publikováno: 02. 12. 2024

Kategorie: domov